abc.viz
Materiali, viri, pripomočki, delavnice, vprašalniki in ideje za vzgojitelje in učitelje
Materiali, viri, pripomočki, delavnice, vprašalniki in ideje za svetovalne delavce
Materiali in članki za ravnatelje in vodje
Več o portalu
Nazaj na prvo stran
Pošlji e-sporočilo



Jabolko in krompir


Pripomočki


  • enako veliki kuhani koščki jabolka in krompirja

Dodatne potrebščine


  • drugi koščki kuhanega sadja in zelenjave približno enake strukture in gostote

Opis projekta


  1. Pripravite koščke kuhanega jabolka in krompirja. Vzorci se po gostoti ne smejo preveč razlikovati.
  2. Z otroki se pogovorite o tem, kako okušamo hrano. Ko se pogovarjamo o okusu, pozabljamo, da pri končnem vtisu o neki hrani poleg okusa sodeluje tudi vonj. Če hrane ne moremo vohati, je tudi ne moremo okušati tako kot smo navajeni.
  3. Otrokom prevežite oči. Zatisnejo naj si nos.
  4. V usta jim dajte košček jabolka ali krompirja. Otroci naj z zatisnjenim nosom ugotavljajo, ali imajo v ustih kos jabolka ali krompirja.

Različica projekta


  • Projekt lahko popestrite še z drugo zelenjavo in sadjem.

Teme za razgovor, ki ga vodi učitelj/ica, vzgojitelj/ica


  • Zakaj se nam, kadar smo prehlajeni, zdi hrana brez okusa?
  • Ali se lahko otroci spomnijo še kakšnih drugih primerov, ko se pri ocenjevanju dražljajev zanašamo na več čutov, in smo, če enega ne moremo uporabljati, zmedeni.
Razvoj otrok in mladostnikov
Izbrane misli
Sporočila otrok in mladostnikov odraslim
© dr. Kristijan Musek Lešnik in Inštitut za psihologijo osebnosti, 2007

Članki, viri, pripomočki, vprašalniki in drugi materiali objavljeni na spletni strani so nastali v letih 1999 do 2007. Naročniki lahko neomejeno uporabljajo, tiskajo in razmnožujejo vsebino portala. Spreminjanje vsebine ni dovoljeno.