abc.viz
Materiali, viri, pripomočki, delavnice, vprašalniki in ideje za vzgojitelje in učitelje
Materiali, viri, pripomočki, delavnice, vprašalniki in ideje za svetovalne delavce
Materiali in članki za ravnatelje in vodje
Več o portalu
Nazaj na prvo stran
Pošlji e-sporočilo



Vonj in okus gresta z roko v roki


Pripomočki


  • kuhan krompir
  • kuhano ali sveže jabolko, enake trdote kot kuhan krompir

Dodatne potrebščine


  • nektarina, lubenica, melona, ananas, breskev in drugi sadeži

Opis projekta


  1. Otrokom pojasnite, da je vonj čut, ki se pogosto dopolnjuje z okusom. Kadar okušamo hrano, pogosto pozabimo, da k okusu prispeva tudi vonj.
  2. Pripravite kuhan krompir in jabolko približno enake trdote. Narežite ju na enako velike kocke.
  3. Otrokom naročite, naj si zamašijo nos.
  4. Dajte jim v usta najprej košček krompirja, nato pa jabolka (lahko tudi v obratnem vrstnem redu). Nalogo jim lahko otežite tudi tako, da nekaterim daste zapored v usta dva kosa krompirja ali dva kosa jabolka. Otroci naj ocenijo, ali imajo v ustih krompir ali jabolko.
  5. Po želji lahko nalogo popestrite tako, da otrokom pripravite koščke različnih sadežev.
  6. Pogovorite se o tem, kaj se zgodi, če hrani odvzamemo vonj.

Teme za razgovor, ki ga vodi učitelj/ica, vzgojitelj/ica


  • Z otroki se pogovorite o tem, ali ima hrana, kadar smo prehlajeni in imamo zamašen nos, enak okus kot sicer. Zakaj?
  • Pogovorite se o tem, ali bi lahko z vonji, ki bi jih dodajali hrani, prevarali okus. Kaj bi se na primer zgodilo, če bi slane arašide odišavili z jagodno aromo, ali če bi imele borovnice vonj po pizzi?
Razvoj otrok in mladostnikov
Izbrane misli
Sporočila otrok in mladostnikov odraslim
© dr. Kristijan Musek Lešnik in Inštitut za psihologijo osebnosti, 2007

Članki, viri, pripomočki, vprašalniki in drugi materiali objavljeni na spletni strani so nastali v letih 1999 do 2007. Naročniki lahko neomejeno uporabljajo, tiskajo in razmnožujejo vsebino portala. Spreminjanje vsebine ni dovoljeno.